Health Jam 2017

Under 15 intensiva timmar möttes medborgare, vårdpersonal, tjänstemän, politiker, tekniker, leverantörer, designers och andra för att gemensamt komma på förbättringar av existerande eller helt nya hälsotjänster. Vi arbetade över professions- och organisationsgränserna och lärde av varandra samtidigt som vi utmanade oss själva. Att arbeta är sällan så kul som på ett jam!

HealthJam fokuserar på att ta fram idéer till nya och förbättrade tjänster. Jam-formatet kan liknas vid ett öppet hackathon och namnet kommer från jam:mande inom musiken.

En fråga som ofta ställs i samband med olika jam är vad resultatet blir. Det finns tre svar på detta; dels skapas en flora av nya idéer som kan vidareutvecklas i intresserade organisationer, vi tar del i nya och utmanande diskussioner och sist men inte minst får deltagande individer nya perspektiv på hur de kan arbeta i det kontinuerliga förbättrings- och innovationsarbetet i sina organisationer.

HealthJam17 organiseras av Region Östergötland i samarbete med Usify.

Resultat

Här är resultatet av det fantastiska arbete som gjordes under Health Jam 2017 i regi av Usify och Region Östergötland.
6 grupper,6 presentationer!

00:15 – Grupp: Triangel, Tema: Jag vill hålla mig frisk, Idé: The östgöta story

02:28 – Grupp: Rektangel, Tema: Jag har blivit sjuk, Idé: Förandringsbesked

04:11 – Grupp: Hexagon, Tema: Jag vill hålla mig frisk, Idé: Må bättre – hitta din balans

05:47 – Grupp: Kvadrat, Tema: Jag har blivit sjuk, Idé: Projekt Min Hälsa

10:04 –  Grupp: Cirkel, Tema: Jag har blivit sjuk, Idé: Min guide till…

12:15 –  Grupp: Stjärna, Tema: Jag vill hålla mig frisk, Idé: Samlingspunkten

Arbetsprocess

 

Intervju och videodagböcker

I varje grupp fick hälften av deltagarna intervjua personer inom sitt tema och andra hälften fick titta på videodagböcker ifrån människors liv.

Dela och sortera

När grupperdeltagarna återsamlades i sina grupper fick de berätta och dela vad de just hört och sett. På så vis kunde alla dela sina tankar och observationer. Sedan var det dags för att sortera och strukturera sin information till insikter.

 

Idégenerera

Utifrån insikterna började varje grupp idégenerera kring lösningarna som skulle kunna hjälpa de som de träffat och sett under intervjuerna och videodagböckerna.

 

Prototypa och testa

För att testa sina idéer skapade varje grupp en prototyp som de testa med användare. Prototypandet gav grupperna mer info om vad som funkade bra och mindre bra, vilket gav dem en chans att omvärdera och justera sina prototyper.

 

Slutpresentation

När idéerna var protypade och testade var det dags att skapa de slutgiltiga versionerna. Grupperna fick chans att justera och anpassa sina idéer inför slutpresentationen. Varje grupp skapade en 2 minutersfilm om sin idé och på så vis kunde alla ta del. Se idéerna i filmen här över!

Nyfiken på metoder, övningar eller något gällande Health Jam? Hör av dig!

11 + 8 =